O czym trzeba pamiętać, pakując jedzenie na wynos?
Żyjemy w czasach, w których coraz więcej ludzi zwraca uwagę na ekologię. Dzięki niemarnowaniu jedzenia oszczędzamy wodę, prąd i pieniądze — a więc wszystko to, co zużylibyśmy do wyprodukowania nowej porcji. Dlatego też w interesach właścicieli restauracji powinno być proponowanie klientom zabranie niedojedzonego posiłku do domu. Na co zatem warto zwracać uwagę, pakując jedzenie na wynos?
Najważniejsze zasady pakowania jedzenia na wynos
Sztuką jest zapakować jedzenia na wynos w taki sposób, aby bezpiecznie dotarło do domu. Posiłek powinien być zapakowany w taki sposób, żeby nic się z niego nie wylało, a smaki nie pomieszały. W przypadku „domowych obiadów”, kiedy serwuje się zwykle kotleta schabowego z surówkami, dobrze je od siebie w jakiś sposób oddzielić, na przykład za pomocą pojemnika komorowego. Drugim ważnym aspektem będzie oczywiście ekologia. Coraz więcej klientów zwraca uwagę na to, by opakowania były wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Zdecydowanie najlepiej sprawdzi tu się papier. Różnego rodzaju opakowania możemy znaleźć w internetowym sklepie Cornet Design, który oferuje pudełka na wynos w najróżniejszych kształtach i kolorach.
Przeczytaj również: Na czym polega utylizacja tworzyw sztucznych?
Rodzaje opakowań na wynos:
papierowe opakowania — są przyjazne środowisku i nadają się do recyklingu. Nowoczesne papierowe opakowania są produkowane w różnych kształtach i w różnej pojemności, dzięki czemu idealnie sprawdzą się w pakowaniu dań stałych typu frytki czy właśnie dania obiadowe. W przypadku dań typu hamburger najlepiej nadadzą się opakowania typu kartonik, które zachowają właściwy kształt i wygląd potrawy.
opakowania z tworzyw sztucznych — będą odpowiednie do przenoszenia dań płynnych typu curry, gulasz czy zupa. Chociaż są mniej przyjazne środowisku niż opakowania papierowe, coraz częściej są produkowane z materiału, który nadaje się do recyklingu. Można je także wykorzystać w inny sposób, przerabiając je na przykład na opakowanie do przechowywania drobiazgów.
Przeczytaj również: Jakie tworzywa mogą być poddane recyklingowi?
Zalety pakowania na wynos
Pakowanie jedzenia na wynos ma także wiele zalet. Oprócz niemarnowania jedzenia zmniejsza się także ilość odpadów, które restauracja musiałaby zutylizować. Jest to także dodatkowa reklama — klient będzie szedł po mieście z opakowaniem lub reklamówką z logo restauracji, czym może zachęcić innych potencjalnych gości. Dodatkowo jeśli klient będzie wiedział, że weźmie jedzenie do domu, może go zamówić więcej, bez obaw, że nie da rady go zjeść.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana