Metody czyszczenia kanałów i strug
Czyszczenie rzek, kanałów i strug zapewnia właściwy stan wód. Jest to konieczne ze względu na stwarzanie zagrożenia przez roślinność. Dzięki odpowiedniej ingerencji zmniejsza się ryzyko podtopień i powodzi, a jeśli już wystąpią, straty są znacznie mniejsze. W tym celu przeprowadza się wykaszanie roślin z dna i brzegu, usuwanie zatorów i przeszkód z wód powierzchniowych oraz wycięcie zarastających krzewów, drzew i roślin pływających.
Jak mechanicznie czyści się kanały i strugi?
Pierwszą propozycją jest czyszczenie ręczne. Sprawdza się w sytuacji, kiedy z wody należy usunąć duże części roślin. Wadą tego rozwiązania jest czasochłonność i dość niska skuteczność, aczkolwiek warto traktować je jako wstęp do dalszych działań. Warto stosować je okresowo razem z filtracją, co pozwala zapobiegać problemowi zanieczyszczeń.
Przeczytaj również: W jakim celu wykorzystuje się separatory węglowodorów?
Innym sposobem jest czyszczenie za pomocą specjalistycznego odkurzacza do wody. Działa on na zasadzie próżniowej i wciąga zanieczyszczenia, filtrując je, po czym woda wraca do rzeki. Warto jednak wiedzieć, że nie jest on zalecany do akwenów zarybionych lub będących domem żab.
Aby mieć pewność, że czyszczenie kanałów przebiega profesjonalnie, warto skorzystać z usług firmy oferującej kompleksowe działania hydrotechniczne, która dysponuje specjalistycznym sprzętem. Na tle konkurencji wyróżnia się Transand — firma, która wyposażona jest w maszyny i urządzenia jedyne w swoim rodzaju, jakich nie posiada konkurencja w całej Europie.
Chemiczne i organiczne metody czyszczenia kanałów, strug i rzek
Zdarzają się sytuacje, kiedy konieczne jest zastosowanie środków chemicznych. Ich funkcją jest:
usunięcie alg i mikroorganizmów;
uregulowanie kwasowości;
zmniejszenie objętości metanu i siarczku;
zwiększenie przezroczystości wody;
nasycenie wody tlenem.
Z kolei do organicznych metod oczyszczania można zaliczyć osadzanie na dnie rzeki alg i skorupiaków. Alternatywą są fitofagi, które pomagają zredukować ilość roślinności w wodzie.
Częstym wyborem są bakterie i mikroorganizmy, które przetwarzają wodę, rośliny, neutralizują patogeny, usuwają siarkowodór i normalizują stopień kwasowości wody.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana