Artykuł sponsorowany

Jak tłuszcze trafiają do kanalizacji?

Jak tłuszcze trafiają do kanalizacji?

Systemy kanalizacyjne służące do odprowadzania ścieków są narażone na wiele czynników wpływających na ich stan techniczny, zdolność utrzymania przepustowości i wymaganego poziomu przepływu, a także trwałości całej instalacji. Jednym z największych problemów jest przedostawanie się do kanalizacji tłuszczów, które łatwo osadzają się na rurach i dość szybko powodują powstanie trudnych do usunięcia zatorów, a także utrudniają pracę oczyszczalni.

Dlaczego tłuszcze są niebezpieczne dla kanalizacji?

Tłuszcze w niższych temperaturach ulegają zestaleniu, mają więc zdolność do osadzana się we wnętrzu przewodów kanalizacyjnych oraz zmniejszania ich światła, a z czasem całkowitego zasklepiania rur. Problemem związanym z tłuszczami jest też to, że łatwo łączą się z różnymi substancjami stałymi trafiającymi do kanalizacji. Kłopotliwy jest też fakt, że obecność tłuszczu sprzyja występowaniu procesów gnilnych. W efekcie blokady dopływu tlenu oraz rozkładu kwasów tłuszczowych zmianie ulega pH ścieków, które obniżając się, sprzyja podniesieniu korozyjności zawiesiny, prowadząc do szybszego zużycia elementów infrastruktury np. pomp i zaworów. Rozkład tłuszczów sprawia też trudności podczas utylizacji ścieków, ponieważ jest procesem ograniczającym efektywność oczyszczalni biologicznych z uwagi na wzrost zapotrzebowania na tlen.

Tłuszcze w ściekach przemysłowych i ich usuwanie

Ścieki przemysłowe to zgodnie z definicją występującą w Prawie wodnym zanieczyszczenia płynne, które nie są ściekami bytowymi albo wodami opadowymi lub roztopowymi, powstające w związku z prowadzoną przez zakład działalnością handlową, przemysłową, składową, transportową czy też usługową, a także będące ich mieszaniną ze ściekami innego podmiotu, odprowadzane urządzeniami kanalizacyjnymi tego zakładu. Ich wprowadzanie do kanalizacji może mieć miejsce tylko wówczas, gdy są one doprowadzone do postaci, jaką określa wydane pozwolenie wodno-prawne albo na warunkach określonych w umowie z przedsiębiorstwem wodnokanalizacyjnym. W praktyce w przypadku ścieków zawierających tłuszcze wymagane jest ich wcześniejsze podczyszczenie przez przeprowadzenie procesu flotacji, a więc oddzielenia zanieczyszczeń w separatorze, w którym wypływają one na powierzchnię cieczy i mogą być zebrane oraz przekazane do utylizacji. Z sytuacjami tego rodzaju mamy do czynienia np. w zakładach mleczarskich, zajmujących się przetwórstwem spożywczym, ubojem zwierząt, przerobem mięsa i ryb, a także w niektórych zakładach przemysłu chemicznego oraz zakładach żywienia zbiorowego – restauracjach, stołówkach i firmach produkujących dania gotowe. Czyszczeniem separatorów tłuszczu oraz obsługą oczyszczalni ścieków zajmuje się firma Gea-Nova, która w ofercie ma także ciśnieniowe czyszczenie kanalizacji.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.